Under programmets 8 veckor ingår följande:

Nätverkande & Teambuilding

Ditt nätverk har betydelse både i ditt privat- och arbetsliv. Nätverksbygge är inte ett självändamål. Det är en process som skall ha utgångspunkt i vad du vill åstadkomma. Under kvällen presenteras nätverk och nätverkande ur ett personligt perspektiv som kan gagna din personliga och yrkesmässiga utveckling.

För att komma igång med ett projekt eller ett arbetslag så snabbt som möjligt är det viktigt att individerna lär känna varandra. Att samarbeta, kommunicera och överföra information ingår i kvällens övning.

Litteraturtips

  • Nätverksguiden att skapa relationer i privat- och yrkesliv
    av Johny Alm

  • Nätverksorganisering, etablering och ledning av nätverk som ny organisationsform
    av Lone Dalsgaard och Jan Bendix

  • Verklig kreativitet
    av Edward de Bronco

Föreläsare: Lars Koverberg, Christina Haugsöen


Retorik del I

Det är inte alltid det bästa förslaget som vinner gehör vid personalmötet eller i konferensrummet. Många gånger beror det på hur förslaget presenterats. "Retorik - konsten att övertyga" är ett verktyg för att kunna förmedla dina tankar och idéer på ett klart och trovärdig sätt.

Under sammankomsten presenteras retorikens historia och grundstenar. Målet är att lära känna de teoretiska grunderna i retorik och att praktiskt använda dem. Att lyfta fram vad som är viktigt att tänka på när man bygger och håller övertygande tal. Kortare praktiska övningar genomförs.

Litteraturtips

  • Retorik- Konsten att övertyga
    av Kurt Johannesson

  • Marknadsretorik
    av Stefan Hedlund och Kurt Johannesson

  • Fem lektioner i Retorik
    av Mikael Persson

Föreläsare: Joakim Hällgren, Rune Nordström


Retorik del II

En fördjupad genomgång av retorikens historia och grundstenar samt praktiska övningar. Praktisk träning i argumentationstekniken - debating alternativt videoinspelning av förberedda tal.

Litteraturtips

  • Retorik- Konsten att övertyga
    av Kurt Johannesson

  • Marknadsretorik
    av Stefan Hedlund och Kurt Johannesson

  • Fem lektioner i Retorik
    av Mikael Persson

Föreläsare: Joakim Hällgren, Rune Nordström


Positiv stresshantering

Utbrändhet är något som drabbar fler och fler i dagens samhälle. Det handlar ofta om högt arbetstempo, tiden för återhämntning på arbetet blir allt mindre och många uplever att kraven och stressen blir allt större. Att bli utbränd är en stor förlust både för individen, anhöriga, företaget och samhället. Vad kan göras för att undvika detta samtidigt som du optimerar din effektivitet som person. Vad orsakar stress? Vad är skillnaden mellan positiv och negativ stress? Hur kan jag som individ påverka min situation? Hur kombineras yttre framgång med inre välmående? "To be successful or to be a success fool". Kvällen är en kombination av föreläsning och kortare praktiska övningar. Föredraget hålls på engelska.

Litteraturtips

  • Managing relationships: Making a life while making a living
    av Dr Jagdish Parikh (Capstone Publishers)

  • Managing Your Self: Management By Detached Involvement
    av Dr Jagdish Parikh (Capstone Publishers)

Föreläsare: Jagdish Parikh


Team Skills® / Gruppers utveckling & situationsanpassat ledarskap

I framgångsrika team uträttas mer än vad de enskilda medlemmarna skulle kunnat åstadkomma på egen hand. Utvecklingen går dessutom mot att en större del av organisationers viktigaste uppgifter sker i team- och projekt form. Mängder av tid och energi har lagts ner och läggs fortfarande ner på att skapa framgångsrika teamorganisationer. Genom att utveckla din förmåga till att medverka till ett teams framgångar skapar du samtidigt stora möjligheter för dig själv. Frågor som bl a berörs är vilka förutsättningar som är viktiga för att skapa väl fungerande team, hur du effektivt arbetar för att bidra till att skapa ett väl fungerande team samt varför vissa team lyckas bättre än andra. Kvällen innehåller teori och praktisk övning.

Litteraturtips

  • Team Roller i praktiken
    av Meredith Belbin (IHM Förlag AB)

  • Management Teams – så skapas framgångsrika team
    av Meredith Belbin (IHM Förlag AB)

  • Den analytiska gruppen
    av Inge Widlund ( Natur & Kultur )

  • Gruppanalytiska perspektiv
    av Inge Widlund ( Natur & Kultur )

Föreläsare: Christer B Jansson, Per Bjergestam


Konflikthantering

Att arbeta tillsammans är för det mesta både roligt och givande, men när arbetet av någon orsak inte fungerar som det ska stöter vi ibland på konflikter. Åsiktsskillnader är värdefulla men leder dessa till verkliga konflikter blir de obehagliga och ofta ett hinder i arbetet. Om vi hanterar oenigheter på ett förnuftigt sätt gör vi det möjligt för kreativa problemlösningar. Hantering av konflikter är en ständigt återkommande del i våra liv. Ditt sätt att agera avslöjar en del om dig själv. Bristen på kommunikativ kompetens gör medarbetare upprörda och stressade vilket ofta leder till att chefen själv känner sig otillräcklig.

Under kvällen diskuteras egna erfarenheter av lyckade och mindre lyckade hanteringar av konfliktsituationer. Hur förhåller du dig till konflikter? Hur hanterar du konflikter? Hur kan du vända en konflikt till något positivt? Kvällen är en kombination av föreläsning och en kortare praktiska övning.

Litteraturtips

  • Psykologi och arbetsorganisation
    av Sven Söderberg (Liber)

  • Psykologi – en grundbok
    (Studentlitteratur)

  • Om konsten att samtala
    av Anders Engqvist (Raben & Sjögren)

  • Ledarskap och självinsikt
    av Peter. B. Bjälkesett (Studentlitteratur)

  • Kommunikation
    av B. Nilsson & Waldemarsson (Studentlitteratur)

  • Introduktion till Socialpsykologin
    av B. Angel & Waldemarsson (Studentlitteratur)

  • Riktningar inom modern psykologi
    av Henrik Egelius

Föreläsare: Per Klefelt, Lena Andersson, Anna Gilbe, Johan Nordenfelt


Etik och Socialt ansvarstagande / Etik värderingar och kommunikation

Idag har många företag/ organisationer inget utvecklat språk för att tala om de värderingar de vill leva efter. Etiska frågor handlar om hur vi handskas med relationer till andra människor både internt och med omvärlden, kunder, leverantörer och samarbetspartners. Hur kan företaget/organisationen integrera frågor kring etik & socialt ansvarstagande i sin verksamhet, med god lönsamhet och stärkt förtroendekapital samt att därigenom bidra till framväxten av ett ekonomiskt, socialt och etiskt sunt företag/organisation?

Litteraturtips

  • Företagsetik, Liber Ekonomi
    av Thomas Brytting (1998)

  • Metoder för etik – Hur du gör etiska frågor till en naturlig del av verksamheten
    av Lena Edlund (Uppsala Publishing House, 1999)

  • Etik, ekonomi och företagets själ – Kan hög moral och god ekonomi förenas?
    av Lennart Koskinen (1999)

Föreläsare: Gösta Tingström, Margareta Ögren Kull


Summering och avstamp för framtiden

Summering av seminarieprogrammet. Under kvällen kommer deltagarnas grupparbeten att redovisas. Därefter lättare förtäring och "mingel". Representanter från företagsledningar eller liknande är välkomna att delta under kvällen.

 

Samtliga sammankomster hålls på Scandic Hotel, Slussen.